ЕКСПЕРТНІ ПАНЕЛІ – ІНТЕГРОВАНИЙ РОЗВИТОК МЕЛІТОПОЛЯ 2030 🏙️

Можна було б статистично записати, що протягом двох тижнів, а точніше 21, 23, 29 і 30 вересня в Мелітополі відбулась низка зустрічей експертів локальної групи з розробки Концепції інтегрованого розвитку міста до 2030 року з фахівцями, місцевими експертами

04.11.2021 08:21

Але все це має набагато ширший і багатший зміст, і сенс. Два тижні – 7 експертних панелей – понад 80 учасників-фахівців і експертів – 14 годин плідної, важливої, цікавої роботи - безліч годин підготовки і обговорень. І відповідно широке коло уточнень, нового бачення, певних узагальнень, іноді навіть відкриттів. А головне – участь у житті міста, прагнення рухатись у майбутнє з вивіреним планом і можливістю змінити простір міста на краще для мешканців і гостей.

🏢 МІСТОПЛАНУВАННЯ ТА АРХІТЕКТУРНА СПАДЩИНА. «Розгорнути місто обличчям до річки!» - цікава дискусія, що зайшла місцями гострими кутами до певних аспектів переформатування в цій сфері. Але ідеї від експертки Олени Пітірімової знайшли прибічників і прихильність з боку аудиторії і місцевих ЗМІ. Це й зелені коридори, і збереження і реконструкція історичної спадщини, і пошук нового обличчя міста. Фахівцям і мешканцям є про що замислитись.

📇ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК, ТОРГІВЛЯ, БІЗНЕС, ТУРИЗМ ТА ІНФРАСТРУКТУРА ГОСТИННОСТ. Нажаль, не всі місцеві бенефіціари, це стосується деяких представників бізнесу, знайшли час на участь у цьому обговоренні. Але ідеї і прогнози Володимира Крижанівського мають значний потенціал для міста, про що зазначили представники міської влади і структур підтримки бізнесу. Особливо, це стосується розвитку екологічної складової у підприємницьких практиках і формування сталого простору туризму і гостинності.

⚡ТЕХНІЧНА ІНФРАСТРУКТУРА І ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ. Жвава, гаряча місцями дискусія, що не залишила осторонь жодного з учасників. Презентація нового бачення і інтеграція в комунальну структуру міста проєктів, запропонованих Миколою Кострицею, які в свою чергу пов’язані з економікою і з екологічним напрямком, та в цілому спрямовані на людину, мешканця міста вимагали від місцевих експертів замислитись і розгорнути кут свого зору на проблеми міста.

🏫ОСВІТА. Незважаючи на той факт, що більшість проблем в сфері освіти є спільним для більшості міст України, Анна Уварова, провівши свій аналіз і розробивши гіпотези і цілі розвитку цієї сфери в Мелітополі, показала їх з дещо незвичних, але максимально важливих боків – розвернувши освіту до мешканців міста, до мешканців кожного мікрорайону і кожної вікової групи. Особливо актуальним стало врахування в пропозиціях експертки включення до розвитку позиції зі Створення умов для розвитку громадянських компетенцій і акцент на Освіті для дорослих.

🎭КУЛЬТУРА. Місто шукає нові рішення, нові розгорнуті пропозицій як загалом, так і для кожного мікрорайону, або для кожної групи мешканців. І саме таку варіативність і реалізували у своєму аналізі і презентації експертки Євгенії Кулеби і Марії Коробко. Вдалося визначити важливі ланки, що спроможні розширити і урізноманітнити культурне життя міста як географічно, так і змістовно. Вдалося побудувати загальну структуру культурного міського простору, у вузлах якого важливо розгортати і нові локації, і реалізовувати нові проєкти, і запускати живу культурну комунікацію.

🚌ТРАНСПОРТ ТА МІСЬКА МОБІЛЬНІСТЬ. Місто розвивається, і в місті активно трансформуються у кращій бік всі транспортні магістралі, дороги, вулиці. Але що далі? Саме такий аналіз і зробив Вадим Денисенко, спрогнозувавши на основі фактів, спостережень і узагальнень у цій сфері. Місто з хорошими дорогами потребує і надійної мережі безпеки на дорогах для всіх учасників руху: автомобілі, громадський транспорт, пішоходи, велосипедисти. Не залишилась осторонь і тема муніципального транспорту.

🌳💌ЕКОЛОГІЯ, ЗМІНИ КЛІМАТУ, РЕКРЕАЦІЯ. Не дивлячись на те, що до дискусії, в силу своєї специфіки, залучилося вузьке коло фахівців, саме обговорення мало відкритий і жвавий характер. Більшість фаз аналізу і ідей Олександра Голубцова визначились містянами як максимально актуальні. Озеленення і формування зеленого каркасу міста, зелених коридорів, моніторинг екосистеми міста і річки Молочної, формування зон утримання вологи та охолодження міста – ідеї, які наскрізно проходять через декілька напрямків концепції і тому, виступають ґрунтовними для міста в цілому. Загалом зроблена велика робота, і місто розкрило себе з різних і дещо незвичних кутів зору. А кожна презентація і обговорення продемонстрували потенціал ресурсу міста і потенціал майбутнього. Дякуємо всім учасникам і експертам за цю важливу, непросту і небайдужу працю! Дякуємо за досвід, час, ідеї, запитання, сміливість відкривати нове і відстоювання певних позицій! Це все розвиток і майбутнє міста!

💌 І дякуємо програмі «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», що виконується німецькою урядовою компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH», а її партнерами в нашому місті виступають Мелітопольська міська рада і Агенція розвитку Мелітополя.